Ingredience
na 4 porce
Příchutě
- 40 g 75 % čokolády (nejlépe callebaut)
- 40 g 28 % bílé čokolády (nejlépe callebaut)
- 1 espresso o pokojové teplotě
- 200 ml smetany (40%)
Pudink
- 250 ml plnotučného mléka
- 3 žloutky velikosti M
- 3 lžičky moučkového cukru
- 1 vanilkoý lusk
- 3 plátky želatiny (5g)
dále budeme potřebovat 4 servírovací misky nebo skleničky.
Postup
- Vanilkový lusk rozřízneme podélně a poté tupou stranou nože z něj vyškrábeme zrníčka.
- Vanilková zrníčka a lusky přidáme do mléka.
- Mléko zahřejeme na mírném ohni pod bod varu (85 °C).
- Z mléka vyndáme lusky.
- Smícháme cukr se žloutky a zalijeme zahřátým mlékem. Za stálého míchání držíme pod bodem varu dokud pudink nezhoustne. Aby se směs nezdrcla, nesmí přijít do varu.
- Plátky želatiny namočíme do vody, čímž změknou. Plátky poté přidáme do pudinku a dobře zamícháme, dokud se želatina nerozpustí.
- Přichystáme si 3 hrnky a do každého dáme jednu příchuť (bílá čokoláda, hořká čokoláda, espresso) a zalijeme 1/3 teplého pudinku. Každý hrnek dobře zamícháme a necháme vychladnout do pokojové teploty.
- Vyšleháme smetanu.
- Nejprve přidáme třetinu smetany do hrnku s tmavou čokoládou a dobře vše zamícháme. Zbytek vyšlehané smetany dáme do lednice. Vzniklou směs rozdělíme rovnoměrně do 4 servírovacích misek/skleniček a dáme vychladit do mrazáku na cca 30 minut.
- Poté přidáme další třetinu vyšlehané smetany do kávové směsi a dobře vše zamícháme Zbytek vyšlehané smetany dáme do lednice. Směs nalejeme rovnoměrně jako další vrstvu do 4 servírovacích misek/skleniček a dáme do mrazáku na 30 minut.
- Poté postup zopakujeme s poslední směsí z bílé čokolády. Namísto mrazáku dáme servírovacích misky/skleničky na 2 hodiny do lednice.
- Servírujeme s lístkem bazalky.