Ingredience
na 16-20 porcí
Piškot
- 7 vajec velikost M
- 4 lžíce kaka
- 500 g měkkého másla
- 500 g hladké mouky
- 10 lžic cukru krupice
- 2 prášky do pečiva
Náplň
- 2 kondenzovaná mléka
- 500 g měkkého másla
- 1.5 lžičky soli
Poleva
- 200 g 72 % callebaut čokolády pecičky
- 200 g 33 % smetany ke šlehání
Ozdoba
- 3 balení lentilek (3×130 g)
budeme také potřebovat kulatou formu (průměr 24 cm) a hluboký plech do trouby.
Postup
- Nejlépe den předem uvaříme ve vodě kondenzované mléko a vychladíme. Mléko vaříme cca 3 hodiny.
- Vyhřejeme troubu se zapnutým ventilátorem na 180 °C.
- Cukr s máslem vyšleháme doběla.
- Do směsi přidáváme vejce po jednom, které vždy vyšleháme dokud se vše nespojí.
- Přes sítko nasypeme mouku s pečícím práškem a kakaem a směs zamícháme.
- Plech vyložíme pečícím papírem a zbytek směsi nalijeme podél kratšího okraje na šířku cca 10 cm, aby nám vznikl obdélník 10 cm x 29 cm. Srolujeme zbytek papíru k okraji směsi, aby směs držela tvar a neroztekla se po celém plechu.
- 3/4 směsi vmícháme do kulaté formy a zbytek do obdélníkové formy v plechu.
- Těsto v obdélníkové formě pečeme cca 20 minut. Těsto v kulaté formě cca 30-35 minut. Prvních 20 minut troubu neotvíráme a poté zkoušíme pomocí špejle uprostřed formy, jestli je těsto dobře propečené.
- Upečené těsto dáme vychladit na mřížku.
- Vychlazený kulatý piškot vyndáme z formy a uprostřed uděláme díru o průměru cca 4 cm. Pro vytvoření díry jsem použila štamprli 7.5 cm vysokou a cca 4 cm širokou.
- Jak piškot svisle rozkrojit, abychom dostali tvar 2 naleznete zde.
- Abychom získali dvě vrstvy, rozkrojíme vodorovně všechny části na dvě poloviny a nožem odstraníme možné nerovnosti.
- Kondenzované mléko vyšleháme s máslem a solí.
- Naneseme krém na první vrstvu piškotu jen tam, kde se strany budou spojovat.
- Všechny části první vrstvy spojíme
- Naneseme krém na horní stranu první vrstvy.
- Části druhé vrstvy postupně umísťujeme na vrstvu první. Po umístění každé části namažeme krémem tu svislou stranu na kterou bude navazovat další část.
- Zbytek krému rozmažeme nahoru a po stranách, tak aby celý dort kromě spodní strany byl pokryt krémem.
- Krém necháme ztuhnout v lednici cca 2 hodiny.
- Přivedeme v hrnci k varu smetanu a touto smetanou přelijeme čokoládu v misce. Mícháme vařečkou do úplného roztání čokolády.
- Dort postupně polijeme čokoládovou polevou a počkáme, až bude zakrytý čokoládou i po stranách a teprve pak dáme do lednice na cca 30 minut vychladnout.
- Dort ozdobíme lentilkami.