Rajčatová polévka s oregánem

Ingredience

  • 1 plechovka celých rajčat (plum tomato)
  • 5 velkých keříčkových rajčat
  • 1 červená cibule
  • 1 bílá cibule
  • sušené oregáno
  • olivovy olej
  • 1 polévková lžíce másla
  • mořská sůl
  • cca 5 kuliček celého pepře
  • červené balzamiko
  • 1 polévková lžíce cukru krystal

Postup

  1. Zahřejeme troubu na 180°C.
  2. Umytá rajčata se stonkem potřeme olivovým olejem, pokapeme balzamikem, osolíme, posypeme drceným pepřem a vložíme do nahřáté trouby.
  3. Vyčkáme do momentu až rajčata prasknout, poté ještě 5 minut pokračujeme v pečení, abychom se zbavili části vody v rajčatech a dosáhli tím intenzivnější chuti.
  4. V průběhu pečení nakrájíme cibule na půl měsíčky a na mírném ohni do sklenata osmažíme. Poté přidáme oregáno a necháme ještě minutu smažit, aby došlo k uvolnění aroma.
  5. Přidáme rajčata z plechovky společně s pečenými rajčaty se stonky, špetku soli a pepře. Poté orestujeme cca 10 min na mirném ohni.
  6. Zalejeme cca 1l vody. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 5 minut.
  7. Vyndáme stonky rajčat z polévky.
  8. Teplou polévku mixujeme do hladka. Můžeme přidat vodu, pokud je polévka moc hustá.
  9. Podle libosti osolíme a opepříme, případně přidáme trochu cukru.
  10. Polévku můžete podávat samotnou nebo s francouzskou bagetou se zapečenou mozzarellou. 

Leave a comment

Your email address will not be published.