Ingredience:
pro výrobu 10 -12 meringue
- 3 malá vejce
- cukr krystal
Postup:
- Vyhřejeme troubu na 110 °C.
- Nejprve oddělíme bílek od žloutku a posléze bílky zvážíme (váhu bílku budeme potřebovat v bodu 4).
- Do bílku přidáme špetku soli, poté mixujeme elektronickou metličkou dokud z bílku nebude tuhý sníh. Správnou konzistenci sněhu zjistíme otočením misky vzhůru nohama, kdy sníh v misce musí zůstat.
- Teď začneme postupně přidávat cukr krystal v poměru 1 : 2. V mém případě jsem použila na 92 g bílku 184 g cukru krystalu. Cukr přidáváme po polévkových lžících a necháme dobře vyšlehat, aby se vše dobře propojilo.
- Pro tvoření meringue použijeme cukrářský pytlík, zdobící špičku, pečící papír a dva plechy. Než položíme pečící papír na plech, naneseme si trochu vyšlehané směsi na prst a uděláme na plechu cca 6 rovnoměrně rozprostřených teček což zajistí přilepení papíru.
- Nyní budeme sušit meringues po dobu 30 minut v troubě vyhřáté na 110 °C. Plechy v troubě umístíme co nejvýše. Pečeme bez větráku, pouze se zapnutým nahříváním zespoda, aby se meringues nepřipálily.
- Po 30 minutách snížíme teplotu na 75 °C a pokračujeme ještě hodinu v sušení. Výsledný meringue by měl být na povrchu křupavý a uvnitř natahovací jak žvýkačka.
- Ozdobíme vyšlehaným krémem a letním ovocem.