Roast dinner

Ingredience

cca pro 3 osoby

Maso

  • květová špička cca 600g
  • 1/2 dl červeného vína

Zelenina

  • 12 malých brambor cca 500g
  • 5 mrkví cca 500g
  • 5 petrželí cca 500g

Yorkshire pudding

  • 1 vejce velikosti M
  • 50 ml mléka
  • 50 g hladké mouky

Další ingredience

  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení
  • křen ve smetaně

Také budeme potřebovat

  • formu na muffiny, alobal, metličku

Postup

Yorkshire Pudding

  1. Vyhřejeme troubu na 200 °C se zapnutým ventilátorem.
  2. Přichystáme těstíčko na Yorkshire pudding. Ingredience jsou v poměru hmotnosti 1:1:1. Malé vejce má zhruba 50g, proto použijeme stejnou gramáž u mouky a mléka. Vše dobře metličkou promícháme a přidáme 1/2 lžičky soli a špetku pepře.
  3. Do každého otvoru muffinové formy nalijeme olej na smažení tak, aby olej zakryl dno formy. Formu s olejem vložíme na 1 minutu do vyhřáté trouby.
  4. Po minutě troubu otevřeme, vlijeme těstíčko do formiček přímo v troubě. Těstíčko nalijeme do výšky cca 0,5cm, což je jen o trochu více, než stačí na zakrytí dna. Vše provedeme rychle, aby neklesla teplota v troubě.
  5. Pečeme cca 10-12 minut dokud Yorkshire puddingy nevyrostou a nebudou mít zlatavou barvu bez syrového těsta uvnitř.

Pečená zelenina

  1. Oškrábeme brambory a uvaříme je do měkka.
  2. Oškrábeme mrkev, petržel a nakrájíme je na tzv. tyčinky (5cm dlouhe a 0,5 cm silné) a vaříme nad párou do měkka.
  3. Mrkev, brambory a petržel osolíme, opepříme a vložíme do trouby a pečeme při teplotě 200 °C se zapnutým ventilátorem a občas plechem rychle trhneme tam a zpět, aby se zelenina nepřipálila k plechu. Pečeme do zlatova cca 20 – 30 minut.

Maso

  1. Maso z lednice vyndáme cca 30 minut před použitím, aby mělo pokojovou teplotu.
  2. Osolíme, opepříme a stáhneme na rozpálené pánvi ze všech stran.
  3. Pečeme cca 15 minut, aby maso bylo medium na 190 °C se zapnutým ventilátorem.
  4. Do rozpálené pánve z masa nalejeme víno a zredukujeme na polovinu.
  5. Po 15 minutach maso vyndáme. Aby bylo maso středně propečené, tak jej zabalíme do alobalu, kde jej necháme 10 minut odpočívat.

Servirování

  1. Na talíř nejprve servírujeme yorkshire pudding se zeleninou a křenem.
  2. Poté nakrájíme maso na tenké plátky, naservírujeme, a polejeme redukcí z pánve.
  3. Okamžitě podáváme.
yorkshire pudding – viz bod 4
yorkshire pudding – viz bod 5
Maso – viz bod 1
Maso – viz bod 2

Leave a comment

Your email address will not be published.