Ingredience
cca pro 3 osoby
Maso
- květová špička cca 600g
- 1/2 dl červeného vína
Zelenina
- 12 malých brambor cca 500g
- 5 mrkví cca 500g
- 5 petrželí cca 500g
Yorkshire pudding
- 1 vejce velikosti M
- 50 ml mléka
- 50 g hladké mouky
Další ingredience
- sůl
- pepř
- olej na smažení
- křen ve smetaně
Také budeme potřebovat
- formu na muffiny, alobal, metličku
Postup
Yorkshire Pudding
- Vyhřejeme troubu na 200 °C se zapnutým ventilátorem.
- Přichystáme těstíčko na Yorkshire pudding. Ingredience jsou v poměru hmotnosti 1:1:1. Malé vejce má zhruba 50g, proto použijeme stejnou gramáž u mouky a mléka. Vše dobře metličkou promícháme a přidáme 1/2 lžičky soli a špetku pepře.
- Do každého otvoru muffinové formy nalijeme olej na smažení tak, aby olej zakryl dno formy. Formu s olejem vložíme na 1 minutu do vyhřáté trouby.
- Po minutě troubu otevřeme, vlijeme těstíčko do formiček přímo v troubě. Těstíčko nalijeme do výšky cca 0,5cm, což je jen o trochu více, než stačí na zakrytí dna. Vše provedeme rychle, aby neklesla teplota v troubě.
- Pečeme cca 10-12 minut dokud Yorkshire puddingy nevyrostou a nebudou mít zlatavou barvu bez syrového těsta uvnitř.
Pečená zelenina
- Oškrábeme brambory a uvaříme je do měkka.
- Oškrábeme mrkev, petržel a nakrájíme je na tzv. tyčinky (5cm dlouhe a 0,5 cm silné) a vaříme nad párou do měkka.
- Mrkev, brambory a petržel osolíme, opepříme a vložíme do trouby a pečeme při teplotě 200 °C se zapnutým ventilátorem a občas plechem rychle trhneme tam a zpět, aby se zelenina nepřipálila k plechu. Pečeme do zlatova cca 20 – 30 minut.
Maso
- Maso z lednice vyndáme cca 30 minut před použitím, aby mělo pokojovou teplotu.
- Osolíme, opepříme a stáhneme na rozpálené pánvi ze všech stran.
- Pečeme cca 15 minut, aby maso bylo medium na 190 °C se zapnutým ventilátorem.
- Do rozpálené pánve z masa nalejeme víno a zredukujeme na polovinu.
- Po 15 minutach maso vyndáme. Aby bylo maso středně propečené, tak jej zabalíme do alobalu, kde jej necháme 10 minut odpočívat.
Servirování
- Na talíř nejprve servírujeme yorkshire pudding se zeleninou a křenem.
- Poté nakrájíme maso na tenké plátky, naservírujeme, a polejeme redukcí z pánve.
- Okamžitě podáváme.