Ingredience
- 100 g rozinek
- 50 g sušených meruněk
- 50 g sušených brusinek
- 50 g kandovaného pomeranče
- 75 g vlašských ořechů
- 3 hřebíčky
- 1 červený citrus
- 2 pomeranče
- 50 ml rumu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 3 lžíce tmavého třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 2 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 150 g hladké špaldové mouky
- 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 10 g bio prášku do pečiva
Dále budeme potřebovat: pečící papír a formu na bochník
Postup
- Vyhřejeme troubu na 200 °C s vypnutým ventilátorem.
- Vymačkáme šťávu z citrusu a pomerančů.
- Přidáme rozinky, brusinky, kandovaný pomeranč a najemno nakrájené meruňky s vlašskými ořechy.
- Dále přidáme rozpuštěné máslo, rozšlehané vajíčko, rum, cukr, med a zamícháme.
- Prosejeme mouku, přidáme do ní prášek do pečiva a společně se skořicí, hřebíčkem a zázvorem přidáme do směsi. Dobře promícháme.
- Bochníkovou formu vyložíme pečícím papírem.
- Směs vlejeme do formy.
- Pečeme cca 1 hod a 20 min, dokud se těsto nebude lepit na špejli.
- Pečivo necháme vychladnut ve formě po dobu několika hodin.
- Poté pečivo vyjmeme z bochníkové formy a necháme zrát cca 3 dny v uzavřeném boxu.
- Podáváme s čajem.