Vánoční pečivo k čaji

Ingredience

  • 100 g rozinek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g kandovaného pomeranče
  • 75 g vlašských ořechů
  • 3 hřebíčky
  • 1 červený citrus
  • 2 pomeranče
  • 50 ml rumu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 3 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 10 g bio prášku do pečiva

Dále budeme potřebovat: pečící papír a formu na bochník

Postup

  1. Vyhřejeme troubu na 200 °C s vypnutým ventilátorem.
  2. Vymačkáme šťávu z citrusu a pomerančů.
  3. Přidáme rozinky, brusinky, kandovaný pomeranč a najemno nakrájené meruňky s vlašskými ořechy.
  4. Dále přidáme rozpuštěné máslo, rozšlehané vajíčko, rum, cukr, med a zamícháme.
  5. Prosejeme mouku, přidáme do ní prášek do pečiva a společně se skořicí, hřebíčkem a zázvorem přidáme do směsi. Dobře promícháme.
  6. Bochníkovou formu vyložíme pečícím papírem.
  7. Směs vlejeme do formy.
  8. Pečeme cca 1 hod a 20 min, dokud se těsto nebude lepit na špejli.
  9. Pečivo necháme vychladnut ve formě po dobu několika hodin.
  10. Poté pečivo vyjmeme z bochníkové formy a necháme zrát cca 3 dny v uzavřeném boxu.
  11. Podáváme s čajem.

Leave a comment

Your email address will not be published.