Ingredience
- 1 středně velký květák
- 1 l plnotučného mléka
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 100 g Cheddar
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
Tip: Cheddar můžete koupit v Lidlu nebo Islandu
Postup
- Necháme si předehřát troubu na 200 °C.
- Květák si oloupeme na malé části a ve vodě vaříme cca 5 min. Měl by být uvařen doměka, ale pozor ať jej nepřevaříme.
- Květák scedíme a přesypeme do zapékací mísy.
- Teď si uděláme “roux”, což je základ na bešamel omáčku. V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání vaříme cca 1-2 minuty, aniž by změnil barvu. Pak necháme roux 5 minut odstát.
- Mezitím si v hrnci zahřejeme mléko, aby bylo teplé, ale ne vařící.
- Do roux přidáváme zahřáté mléko po malých naběračkách a zároveň jej vmícháváme. Tato směs bude housnout, je třeba ji dobře míchat, aby se nám neudělaly hrudky. Tímto jsme vytvořili bešamel.
- Přidáme sůl, pepř, oloupanou cibuli, bobkový list.
- Bešamel přikryjeme “cartouche”. Zde na videu najdete návod, jak vyrobit cartouche. Je to jednoduché, prostě vystřihnete z pečicího papíru kolečko, kterým jej pak přikryjeme.
- Necháme vařit na velice mírném ohni cca 20-25 minut za občasného míchání.
- Vyjmeme cibuli a bobkový list.
- Hotovým bešamelem polijeme květák v zapékací míse a posypeme strouhaným sýrem Cheddar. Zapekáme na 200°C cca 20-25 minut.
- Podáváme teplé se salátem.