Cauliflower cheese- zapečený květák s bešamelem a cheddarem

View Post

Ingredience

  • 1 středně velký květák
  • 1 l plnotučného mléka
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g Cheddar
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • pepř

Tip: Cheddar můžete koupit v Lidlu nebo Islandu

Postup

  1. Necháme si předehřát troubu na 200 °C.
  2. Květák si oloupeme na malé části a ve vodě vaříme cca 5 min. Měl by být uvařen doměka, ale pozor ať jej nepřevaříme.
  3. Květák scedíme a přesypeme do zapékací mísy.
  4. Teď si uděláme “roux”, což je základ na bešamel omáčku. V hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání vaříme cca 1-2 minuty, aniž by změnil barvu. Pak necháme roux 5 minut odstát.
  5. Mezitím si v hrnci zahřejeme mléko, aby bylo teplé, ale ne vařící.
  6. Do roux přidáváme zahřáté mléko po malých naběračkách a zároveň jej vmícháváme. Tato směs bude housnout, je třeba ji dobře míchat, aby se nám neudělaly hrudky. Tímto jsme vytvořili bešamel.
  7. Přidáme sůl, pepř, oloupanou cibuli, bobkový list.
  8. Bešamel přikryjeme “cartouche”. Zde na videu najdete návod, jak vyrobit cartouche. Je to jednoduché, prostě vystřihnete z pečicího papíru kolečko, kterým jej pak přikryjeme.
  9. Necháme vařit na velice mírném ohni cca 20-25 minut za občasného míchání.
  10. Vyjmeme cibuli a bobkový list.
  11. Hotovým bešamelem polijeme květák v zapékací míse a posypeme strouhaným sýrem Cheddar. Zapekáme na 200°C cca 20-25 minut.
  12. Podáváme teplé se salátem.

Leave a comment

Your email address will not be published.