Ingredience:
cca 10-12 kousku
- 100 g hladké mouky
- 25 g kakaa
- 4 malá vejce
- 110 g cukru krystal
- 200 g malin
- 100 g borůvek
- vanilková esence
- Nejprve zahřejeme troubu na 180 °C. Nachystáme si plech (použila jsem plech o rozměrech 43 x 37 cm) a vymažeme ho máslem. Poté na plech položíme pečící papír, který vystřihneme tak, aby zakryl celé dno plechu.
- Nyní oddělíme žloutek od bílku. K žloutku přidáme 55 g cukru a dobře jej rozmixujeme, dokud nebude směs krémová. Při mixování nastavíme elektrickou metličku jen na 3/4 výkonu.
- Poté vyšleháme do tuhého sněhu bílky společně se zbylým cukrem.
- Přidáme sníh ke žloutku, avšak ještě nemícháme.
- Dobře promícháme kakao s moukou a přidáme jej ke směsi. Pomalu a zlehka vše mícháme velkou nerezovou lžíci tak, aby nám sníh nespadl.
- Pečeme cca 10-12 minut.
- Po upečení ihned vyndáme roládu společně s pečícím papírem z plechu, položíme ji otočenou na čistou utěrku, sundáme z ní pečící papír a zarolujeme do utěrky, aby dostala požadovaný tvar a tolik se nelámala při finálním rolování.
- Mezitím, než roláda vystydne, rozmixujeme smetanu a umyjeme ovoce. Po vychladnutí roládu rozbalíme, natřeme vyšlehanou smetanou s vanilkovou esenci a posypeme lesním ovocem. Poté jí zpátky zarolujeme a uložíme na pár hodin do lednice.
Tip: Pro intenzivnější chuť můžete přidat k ovoci kousky čokolády.