Dort k druhým narozeninám

Ingredience

na 16-20 porcí

Piškot

  • 7 vajec velikost M
  • 4 lžíce kaka
  • 500 g měkkého másla
  • 500 g hladké mouky
  • 10 lžic cukru krupice
  • 2 prášky do pečiva

Náplň

  • 2 kondenzovaná mléka
  • 500 g měkkého másla
  • 1.5 lžičky soli

Poleva

  • 200 g 72 % callebaut čokolády pecičky
  • 200 g 33 % smetany ke šlehání

Ozdoba

  • 3 balení lentilek (3×130 g)

budeme také potřebovat kulatou formu (průměr 24 cm) a hluboký plech do trouby.

Postup

  1. Nejlépe den předem uvaříme ve vodě kondenzované mléko a vychladíme. Mléko vaříme cca 3 hodiny.
  2. Vyhřejeme troubu se zapnutým ventilátorem na 180 °C.
  3. Cukr s máslem vyšleháme doběla.
  4. Do směsi přidáváme vejce po jednom, které vždy vyšleháme dokud se vše nespojí.
  5. Přes sítko nasypeme mouku s pečícím práškem a kakaem a směs zamícháme.
  6. Plech vyložíme pečícím papírem a zbytek směsi nalijeme podél kratšího okraje na šířku cca 10 cm, aby nám vznikl obdélník 10 cm x 29 cm. Srolujeme zbytek papíru k okraji směsi, aby směs držela tvar a neroztekla se po celém plechu.
  7. 3/4 směsi vmícháme do kulaté formy a zbytek do obdélníkové formy v plechu.
  8. Těsto v obdélníkové formě pečeme cca 20 minut. Těsto v kulaté formě cca 30-35 minut. Prvních 20 minut troubu neotvíráme a poté zkoušíme pomocí špejle uprostřed formy, jestli je těsto dobře propečené.
  9. Upečené těsto dáme vychladit na mřížku.
  10. Vychlazený kulatý piškot vyndáme z formy a uprostřed uděláme díru o průměru cca 4 cm. Pro vytvoření díry jsem použila štamprli 7.5 cm vysokou a cca 4 cm širokou.
  11. Jak piškot svisle rozkrojit, abychom dostali tvar 2 naleznete zde.
  12. Abychom získali dvě vrstvy, rozkrojíme vodorovně všechny části na dvě poloviny a nožem odstraníme možné nerovnosti.
  13. Kondenzované mléko vyšleháme s máslem a solí.
  14. Naneseme krém na první vrstvu piškotu jen tam, kde se strany budou spojovat.
  15. Všechny části první vrstvy spojíme
  16. Naneseme krém na horní stranu první vrstvy.
  17. Části druhé vrstvy postupně umísťujeme na vrstvu první. Po umístění každé části namažeme krémem tu svislou stranu na kterou bude navazovat další část.
  18. Zbytek krému rozmažeme nahoru a po stranách, tak aby celý dort kromě spodní strany byl pokryt krémem.
  19. Krém necháme ztuhnout v lednici cca 2 hodiny.
  20. Přivedeme v hrnci k varu smetanu a touto smetanou přelijeme čokoládu v misce. Mícháme vařečkou do úplného roztání čokolády.
  21. Dort postupně polijeme čokoládovou polevou a počkáme, až bude zakrytý čokoládou i po stranách a teprve pak dáme do lednice na cca 30 minut vychladnout.
  22. Dort ozdobíme lentilkami.

Leave a comment

Your email address will not be published.