Ingredience
4-6 porcí
Na piškot
- 6 vajec velikost M
- 6 polévkových lžic hladké mouky (150g)
- 6 polévkových lžic cukru krupice
- 6 polévkových lžic ohřáté vody cca 60 °C
- 2 lžičky vanilkové esence
Naplň z Ganache krému
- 250 ml 31% smetany ke šlehání
- 125 g bílé čokolády (nejlépe callebaut)
Na dekoraci
- 200 ml 31% smetany ke šlehání
- 1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 250 g borůvek
- 125 g malin
- 10-12 lístku máty
Dále budete potřebovat
- nůž na řezání dortu
- metlička na šlehání
- ruční mixér
- bavlněná utěrka
- cukrářský pytlík a násadka
- pečící papír
- sítko
- plech velikost 40×30
- stěrka
Postup
Piškot
- Vyhřejeme troubu na 180 °C se zapnutým ventilátorem.
- Oddělíme žloutky od bílku.
- Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha.
- Žloutky s cukrem vyšleháme do běla, poté přidáme postupně jednotlivé lžíce vody a dobře vyšleháme.
- K vyšlehaným žloutkům přidáme bílky a postupně přes sítko přidáváme mouku a důkladně vše promícháme.
- Pomocí stěrky vyložíme směs na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme.
- Pečeme přibližně 12 minut. Piškot je hotový pokud se těsto nelepí na špejli.
- Po upečení vyndáme z trouby a necháme na 5 minut vychladnout.
- Piškot za pomocí pečícího papíru vyndáme z plechu, otočíme na utěrku a sundáme pečící papír z piškotu.
- Než piškot vychladne, uděláme ganache z bílé čokolády.
Ganache
- Smetanu přivedeme k varu a vaříme cca 1,5 minuty.
- Poté přelijeme přichystanou bílou čokoládu horkou smetanou a pomalu mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
- Až bude mít směs pokojovou teplotu, tak ji dáme do lednice, aby byla vychlazená.
- Po vychladnutí směs vyšleháme metličkou. Stačí šlehat 10-15 sekund, aby se vše spojilo a vznikla krémová konzistence.
Vykrajování ”1” z piškotu
- Jak vykrojit z piškotu části na jedničku je popsáno např. zde.
- Rozměry dortu: podstavec 5 x 14 cm, střední část 5 x 17 cm, horní část 6 x 10 cm.
- Podle návodu vyřežeme všechny části 2x.
Skládání dortu
- Vyřezané části vyskládáme na tác na kterém budete chtít dort prezentovat.
- Namažeme horní stranu piškotu Ganache krémem a dáme krém i mezi spojovací části, aby vše dobře drželo.
- Poté položte i druhou vrstvu a celou jedničku zakryjeme krémem včetně boků (viz obrázek níže).
- Dort ozdobíme šlehačkou. Tu si připravíme šleháním smetany. Během šlehání postupně přidáme lžičku škrobu, aby se šlehačka později neroztekla.
- Necháme dort vytuhnout v lednici cca 1 hodinu.
- Poté ozdobíme ovocem.