Dort k prvním narozeninám

Ingredience

4-6 porcí

Na piškot

  • 6 vajec velikost M
  • 6 polévkových lžic hladké mouky (150g)
  • 6 polévkových lžic cukru krupice
  • 6 polévkových lžic ohřáté vody cca 60 °C
  • 2 lžičky vanilkové esence

Naplň z Ganache krému

  • 250 ml 31% smetany ke šlehání
  • 125 g bílé čokolády (nejlépe callebaut)

Na dekoraci

  • 200 ml 31% smetany ke šlehání
  • 1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 250 g borůvek
  • 125 g malin
  • 10-12 lístku máty

Dále budete potřebovat

  • nůž na řezání dortu
  • metlička na šlehání
  • ruční mixér
  • bavlněná utěrka
  • cukrářský pytlík a násadka
  • pečící papír
  • sítko
  • plech velikost 40×30
  • stěrka

Postup

Piškot

  1. Vyhřejeme troubu na 180 °C se zapnutým ventilátorem.
  2. Oddělíme žloutky od bílku.
  3. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha.
  4. Žloutky s cukrem vyšleháme do běla, poté přidáme postupně jednotlivé lžíce vody a dobře vyšleháme.
  5. K vyšlehaným žloutkům přidáme bílky a postupně přes sítko přidáváme mouku a důkladně vše promícháme.
  6. Pomocí stěrky vyložíme směs na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme.
  7. Pečeme přibližně 12 minut. Piškot je hotový pokud se těsto nelepí na špejli.
  8. Po upečení vyndáme z trouby a necháme na 5 minut vychladnout.
  9. Piškot za pomocí pečícího papíru vyndáme z plechu, otočíme na utěrku a sundáme pečící papír z piškotu.
  10. Než piškot vychladne, uděláme ganache z bílé čokolády.

Ganache

  1. Smetanu přivedeme k varu a vaříme cca 1,5 minuty.
  2. Poté přelijeme přichystanou bílou čokoládu horkou smetanou a pomalu mícháme, dokud se čokoláda úplně nerozpustí.
  3. Až bude mít směs pokojovou teplotu, tak ji dáme do lednice, aby byla vychlazená.
  4. Po vychladnutí směs vyšleháme metličkou. Stačí šlehat 10-15 sekund, aby se vše spojilo a vznikla krémová konzistence.

Vykrajování ”1” z piškotu

  1. Jak vykrojit z piškotu části na jedničku je popsáno např. zde.
  2. Rozměry dortu: podstavec 5 x 14 cm, střední část 5 x 17 cm, horní část 6 x 10 cm.
  3. Podle návodu vyřežeme všechny části 2x.

Skládání dortu

  1. Vyřezané části vyskládáme na tác na kterém budete chtít dort prezentovat.
  2. Namažeme horní stranu piškotu Ganache krémem a dáme krém i mezi spojovací části, aby vše dobře drželo.
  3. Poté položte i druhou vrstvu a celou jedničku zakryjeme krémem včetně boků (viz obrázek níže).
  4. Dort ozdobíme šlehačkou. Tu si připravíme šleháním smetany. Během šlehání postupně přidáme lžičku škrobu, aby se šlehačka později neroztekla.
  5. Necháme dort vytuhnout v lednici cca 1 hodinu.
  6. Poté ozdobíme ovocem.
vykrajování piškotu viz bod 1
vykrajování piškotu – viz bod 2
skládání dortu – viz bod 2
skládání dortu – viz bod 3
skládání dortu – viz bod 4

Leave a comment

Your email address will not be published.