Malé quiche s mozzarellou, rajčátky a bazalkou

View Post

Ingredience

Na 10 – 12 malých qiche

Na těsto

  • 200 g měkkého másla + extra na vymazání formy
  • 400 g hladké mouky + extra na válení těsta
  • 50 ml studené vody
  • 1 malá lžička soli

Náplň

  • 8 cherry rajčátek popř. 2 velká rajčata
  • 1 mozzarella cca 125 g čisté váhy bez nálevu
  • 6 lístků bazalky
  • 150 ml 31% smetany
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř

Budete také potřebovat

  • váleček
  • potravinovou fólii
  • formu na muffiny o rozměrech: 26 × 34,5 × 3,2 cm pro 12 ks muffinů
  • metličku
  • vykrajovátko o průměru cca 9.5 cm, nebo můžete použít velkou sklenici, sklenici z okurek atd.

Postup

  1. Mouku přesypeme přes sítko, přidáme sůl a měkké máslo. Těsto zpracujeme prsty jako bychom dělali drobenku.
  2. Až se máslo s moukou propojí, přidáme cca 50 ml vody a rukama vytvoříme bochánek. Aby těsto mělo správnou konzistenci, nehněteme jej moc dlouho, jen pár minut, dokud se vše nespojí.
  3. Nyní zabalíme těsto do potravinové fólie a poté jej dáme na cca 20-30 minut odležet do lednice.
  4. Válečkem rozválíme těsto. Válíme vždy nahoru a dolů, neválíme do stran. Po každém rozválení přitáhneme lehce válečkem zpátky těsto na horním a dolním okraji. Je to kvůli tomu, aby se těsto při pečení příliš nesmrsklo. Poté těsto otočíme ve směru hodinových ručiček a postup válení opakujeme tak dlouho, dokud těsto nebude cca 3-4 mm tlusté.
  5. Muffinovou formu vymažeme kouskem másla.
  6. Začneme vykrajovat kolečka a poté je vkládat do muffinové formy a prsty tvarovat do požadovaného tvaru (viz. obrázek níže). Ze zbytku těsta z vykrajování uděláme znovu bochánek a ten opět na mouce vyválíme a vyrobíme další kolečka. Další zbytek těsta již nepoužijeme pro vytváření koleček, protože by už těsto nemělo tu správnou konzistenci. Z celého těsta by se nám mělo podařit vykrojit cca 10-12 koleček.
  7. Formu s těstem dáme chladit na 20 minut do lednice.
  8. V průběhu chlazení si připravíme náplň. Rozkrojíme rajčata na čtyři půlměsičky a nakrájíme na jemno bazalku. Mozzarellu můžeme natrhat na jemné kousky rukama, eventuelně ji nakrájet na kostičky. Vše posypeme špetkou soli a pepře.
  9. Ve smetaně rozmícháme metličkou 2 vajíčka a přidáme 1 lžičku soli a půl lžičky pepře.
  10. Z lednice vyndáme muffinovou formu s těstem a do jednotlivých formiček na muffiny rovnoměrně rozdělíme přichystanou směs. Na dno dáme bazalku, poté rajčata a na vrch mozzarellu. Pak quiche zalijeme smetanou s vajíčky tak, aby vše překryla (viz. obrázek níže). Smetanu s vajíčky dobře promícháme, aby sůl a pepř nezůstali na dně.
  11. Pečeme cca 20 – 25 minut ve vyhřáté troubě se zapnutým ventilátorem na 180 °C.
  12. Počkáme až quiche vychladnou a pak je odkrojíme od formy malým nožíkem kolem dokola a vyndáme z formy.
  13. Můžeme podávat i za studena.
těsto před zabalením do potravinové fólie – viz bod 2
vyrobená kolečka – viz bod 6
vytvarované těsto z koleček – viz bod 6

quiche před zalitím smetanou – viz bod 10
quiche po zalití smetanovou směsí- viz bod 10

Leave a comment

Your email address will not be published.