Profiteroly

Ingredience

Na těsto (choux pastry)

  • 130 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 115 g vody
  • 2 velká vejce velikost L
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky cukru

Chantilly krém

  • 33% smetana 100ml
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce vanilkové esence

Na polevu

  • 40 g tmavé čokolády 70%
  • 60 g smetany 33%

dále budeme potřebovat:

  • plech na pečení
  • pečící papír
  • vodní lázeň
  • cukrářský pytlík

Postup

  1. Nejprve připravíme základ na těsto – panadu. Pro dosažení správné konzistence těsta je důležité dodržet gramáž.
  2. V hrnci rozpustíme vodu s máslem nakrájeném na kostičky, solí, cukrem a přivedeme ji k varu. Poté hrnec sundáme ze sporáku.
  3. Přes sítko přidáme mouku a mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se vše nespojí. Poté směs dáme na sporák a na nejmírnějsím ohni promícháváme cca 10 sekund. Směs je hotová, když těsto pomalu odpadává z vařečky. Pokud se těsto hodně leskne a je mastné, tak se směs převařila a těsto bude řídké.
  4. Necháme panadu cca 5 minut vychladnout. Po vychladnutí přidáme jedno celé vejce a dobře vařečkou promícháme, dokud se vše nespojí a těsto nebude pomalu odpadává z vařečky. Poté přidáme druhé vejce a postup míchání opakujeme.
  5. Nyní vytvoříme profiteroly. Na plech s pečícím papírem položíme pomocí polévkových lžic jednotlivé porce. Jednou lžící směs nabereme a druhou lžící ji ze lžíce setřeme a tímto přendáme na plech. Měli bychom vytvořit 12 malých bochánku (viz. obrázek níže).
  6. Vyhřejeme troubu s ventilátorem na 200 °C.
  7. Nyní dáme plech s profiteroly péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 13 – 15 minut. Během pečení troubu neotvíráme, těsto by spadlo.
  8. Po upečení je důležité profiteroly sundat z horkého plechu. Ideální je profiteroly položit na chladnou mřížku z trouby. Díky mřížky bude na profiteroly vzduch proudit i zespodu a díky tomu rychle vychladnou. 
  9. Během pečení si můžeme připravit čokoládovou polevu a chantilly krém.
  10. Čokoládu se smetanou rozpustíme ve vodní lázni na mírném ohni.
  11. Mezitím si vyšleháme smetanu a poté ji smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou esencí.
  12.  Nyní naplníme vychladnuté profiteroly chantilly krémem pomocí cukrářského sáčku. Uděláme si do každého profiterolu dírku nožíkem tak, aby se dovnitř vešla cukrářská násadka a naplníme celý vnitřek.
  13. Profiteroly poté namáčíme v čokoládové polevě.
  14. Podáváme co nejdříve, dokud jsou křupavé.

panada – viz bod 3
panada s vejcem – viz bod 4
těsto pomalu odpadává z vařečky- viz bod 4
profiteroly před pečením- viz bod 5
upečené profiteroly- viz bod 8

Leave a comment

Your email address will not be published.