Ingredience
Na těsto (choux pastry)
- 130 g hladké mouky
- 70 g másla
- 115 g vody
- 2 velká vejce velikost L
- 2 špetky soli
- 2 špetky cukru
Chantilly krém
- 33% smetana 100ml
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 lžíce vanilkové esence
Na polevu
- 40 g tmavé čokolády 70%
- 60 g smetany 33%
dále budeme potřebovat:
- plech na pečení
- pečící papír
- vodní lázeň
- cukrářský pytlík
Postup
- Nejprve připravíme základ na těsto – panadu. Pro dosažení správné konzistence těsta je důležité dodržet gramáž.
- V hrnci rozpustíme vodu s máslem nakrájeném na kostičky, solí, cukrem a přivedeme ji k varu. Poté hrnec sundáme ze sporáku.
- Přes sítko přidáme mouku a mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se vše nespojí. Poté směs dáme na sporák a na nejmírnějsím ohni promícháváme cca 10 sekund. Směs je hotová, když těsto pomalu odpadává z vařečky. Pokud se těsto hodně leskne a je mastné, tak se směs převařila a těsto bude řídké.
- Necháme panadu cca 5 minut vychladnout. Po vychladnutí přidáme jedno celé vejce a dobře vařečkou promícháme, dokud se vše nespojí a těsto nebude pomalu odpadává z vařečky. Poté přidáme druhé vejce a postup míchání opakujeme.
- Nyní vytvoříme profiteroly. Na plech s pečícím papírem položíme pomocí polévkových lžic jednotlivé porce. Jednou lžící směs nabereme a druhou lžící ji ze lžíce setřeme a tímto přendáme na plech. Měli bychom vytvořit 12 malých bochánku (viz. obrázek níže).
- Vyhřejeme troubu s ventilátorem na 200 °C.
- Nyní dáme plech s profiteroly péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca 13 – 15 minut. Během pečení troubu neotvíráme, těsto by spadlo.
- Po upečení je důležité profiteroly sundat z horkého plechu. Ideální je profiteroly položit na chladnou mřížku z trouby. Díky mřížky bude na profiteroly vzduch proudit i zespodu a díky tomu rychle vychladnou.
- Během pečení si můžeme připravit čokoládovou polevu a chantilly krém.
- Čokoládu se smetanou rozpustíme ve vodní lázni na mírném ohni.
- Mezitím si vyšleháme smetanu a poté ji smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou esencí.
- Nyní naplníme vychladnuté profiteroly chantilly krémem pomocí cukrářského sáčku. Uděláme si do každého profiterolu dírku nožíkem tak, aby se dovnitř vešla cukrářská násadka a naplníme celý vnitřek.
- Profiteroly poté namáčíme v čokoládové polevě.
- Podáváme co nejdříve, dokud jsou křupavé.