Umytá rajčata se stonkem potřeme olivovým olejem, pokapeme balzamikem, osolíme, posypeme drceným pepřem a vložíme do nahřáté trouby.
Vyčkáme do momentu až rajčata prasknout, poté ještě 5 minut pokračujeme v pečení, abychom se zbavili části vody v rajčatech a dosáhli tím intenzivnější chuti.
V průběhu pečení nakrájíme cibule na půl měsíčky a na mírném ohni do sklenata osmažíme. Poté přidáme oregáno a necháme ještě minutu smažit, aby došlo k uvolnění aroma.
Přidáme rajčata z plechovky společně s pečenými rajčaty se stonky, špetku soli a pepře. Poté orestujeme cca 10 min na mirném ohni.
Zalejeme cca 1l vody. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 5 minut.
Vyndáme stonky rajčat z polévky.
Teplou polévku mixujeme do hladka. Můžeme přidat vodu, pokud je polévka moc hustá.
Podle libosti osolíme a opepříme, případně přidáme trochu cukru.
Polévku můžete podávat samotnou nebo s francouzskou bagetou se zapečenou mozzarellou.