Ingredience
pro 4 osoby
- 400 g hrnky suché arborio rýže
- 4 červené cibule
- 1 dcl červeného vína
- 1/2 dcl čeveného balzamika
- 3 polévkové lžíce másla
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
- bylinky
- 1 svazek bazalky
- 1 svazek petržele
- 1 svazek pažitky
Postup
- Do rozpálené pánve nalijeme cca 3 polévkové lžíce olivového oleje, přidáme máslo a na plátky nakrájenou cibuli. Osmažíme do sklenata.
- Poté přidáme balzamiko a červené víno. Redukujeme, dokud se vše nevstřebá do cibule.
- Přidáme arborio rýži a smažíme ji 2-3 minuty za občasného míchání.
- Nyní přidáme vylisovaný nebo najemno nakrájený česnek. Smažíme jej pouze pár sekund, aby nezměnil barvu.
- Postupně po naběračkách přidáváme teplý vývar. Po každé naběračce počkáme dokud se vývar nevstřebá do rýže. Takto pokračujeme, dokud rizoto nebude mít krémovou konzistenci.
- Dle libosti osolíme a opepříme.
- Krátce před servírováním přidáme najemno nakrájené bylinky.
- Posypeme parmezánem a podáváme.