Ingredience
pro 2 osoby
- Posýpka
- 50 g ovesných vloček
- 100 g hladké mouky
- 50 g středně měkkého másla
- 100 g cukr krystal + extra 1 hrst na posyp
- 1/2 kůry z citronu
- Ovocná náplň
- 350 g mražené ovoce lesní směsi
- 1/2 šťávy z citronu
- 50 g krystal cukru
Postup
- Mražené ovoce necháme rozmrazit, což lze urychlit jeho ohřátím v hrnci na mírném ohni. V tomto případě by ovoce nemělo přijít do varu, bude se totiž zapékat a chceme, aby v něm zůstalo co nejvíce chuti.
- Mezitím si uděláme crumble-drobenku z daných ingrediencí. Mouku přesypeme přes síto a přidáme další suché ingredience, promícháme a přidáme poloměkké máslo. Konečky prstů promneme se zbytkem ingrediencí dokud nám nevznikne drobenka. Lze použít i kuchyňského robota.
- Přidáme do ovoce cukr, citronovou štávu a zamícháme.
- Ovocnou směs nalijeme do zapékací mísy, nahoru nasypeme posýpku a povrch posypeme cukrem krystalem, který udělá po zapečení pěknou krustu.
- Zapečeme v troubě cca 20-25 minut na 180 °C nebo do zlatova.
Tip:
Při servírování si můžete polít crumble studenou 33% smetanou nebo i šlehanou podle toho co máte rádi. Tradičně se v Anglii podává s custard, který ná mém blogu taky plánují umístit.