Ingredience
Tapenade
- 1 plechovka černých oliv (130 g čisté váhy)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
- šťáva z poloviny citronu
- mletý bílý pepř
- sůl
Další ingredience
- 300 g listového těsta
- 1 vejce
Ještě budeme potřebovat
plech, pečící papír, váleček, velký nůž, horkou vodu
Postup
- Vyhřejeme troubu na 220 °C se zapnutým ventilátorem.
- Rozmixujeme na pastu všechny ingredience na tapenade.
- Poté rozválíme listové těsto na obdélník o tloušťce 2-3 mm.
- Rozmixovanou směs naneseme na těsto a rozetřeme až do 2 cm od okrajů těsta.
- Těsto srolujeme a podélně nožem po celé délce rozřízneme napůl. Nůž před použitím ponoříme na minutu do horké vody, díky čemuž se na něj těsto nebude lepit.
- Vzniknou nám dva kousky, které zapleteme.
- Konce pletence spojíme a dáme na pečící papír.
- Pletenec potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme prvních 10 minut na 220 °C a pak dalších 10 minut na 200 °C.
- Po vyndání dáme pletenec vychladit na mřížku.