Zapékaný lilek

Ingredience:

  • 2 – 3 lilky o celkové hmotnosti cca 700 g
  • 300 ml 33 % smetany
  • 50 g tvrdý kravský sýr typu parmezán
  • 1 cibule
  • 400 g domácí passaty (recept najdete na mém blogu zde)
  • sušené oregáno
  • 100 ml bilého vína
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Vyhřejeme troubu na 200 °C.
  2. Mezitím si nakrájíme lilek na 0,5 cm tlusté kolečka.
  3. Nakrájená kolečka namažeme z obou stran olejem, a poté osolíme a opepříme.
  4. Kolečka naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem tak, aby se nepřekrývala.
  5. Plech dáme do trouby a pečeme dokud nebude lilek měkký cca 10-15min.
  6. Během pečení je čas připravit si smetanovou omáčku. Na jemno nakrájíme cibuli a do sklenata ji osmažíme, poté krátce spražíme na jemno nakrájený česnek tak, aby nechytil barvu. Přidáme bílé víno, smetanu, oregáno, sůl, pepř a zredukujeme vařením zhruba na necelou polovinu.
  7. Přichystáme si zapékací mísu (pro gramáž uvedenou výše jsem použila mísu o rozměrech d:23 cm, š:15 cm, h:6cm), kterou namažeme olejem na dně i po bocích. Nejprve do mísy uložíme vrstvu upečeného lilku a zalijeme passatou tak, aby lilek překryla (viz. obrázky níže). Takhle pokračujeme v dalších vrstvách až do zaplnění zapékací mísy.
  8. Naplněnou zapékací mísu zalijeme smetanovou omáčkou a posypeme najemno nastrouhaným sýrem.
  9. Zapékáme v troubě nejprve po dobu 10 minut na 200 °C, a pak dalších 10-15 minut na 180 °C.
nakrájený lilek viz. bod 2
vrstva lilku v zapékací míse viz. bod 7
lilek zalitý passatou v zapékací míse viz. bod 7
finální vrstva viz. bod 8

Leave a comment

Your email address will not be published.