400 g domácí passaty (recept najdete na mém blogu zde)
sušené oregáno
100 ml bilého vína
2 stroužky česneku
sůl
pepř
Postup:
Vyhřejeme troubu na 200 °C.
Mezitím si nakrájíme lilek na 0,5 cm tlusté kolečka.
Nakrájená kolečka namažeme z obou stran olejem, a poté osolíme a opepříme.
Kolečka naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem tak, aby se nepřekrývala.
Plech dáme do trouby a pečeme dokud nebude lilek měkký cca 10-15min.
Během pečení je čas připravit si smetanovou omáčku. Na jemno nakrájíme cibuli a do sklenata ji osmažíme, poté krátce spražíme na jemno nakrájený česnek tak, aby nechytil barvu. Přidáme bílé víno, smetanu, oregáno, sůl, pepř a zredukujeme vařením zhruba na necelou polovinu.
Přichystáme si zapékací mísu (pro gramáž uvedenou výše jsem použila mísu o rozměrech d:23 cm, š:15 cm, h:6cm), kterou namažeme olejem na dně i po bocích. Nejprve do mísy uložíme vrstvu upečeného lilku a zalijeme passatou tak, aby lilek překryla (viz. obrázky níže). Takhle pokračujeme v dalších vrstvách až do zaplnění zapékací mísy.